Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno wyobrazić sobie święta bez pysznej babki wielkanocnej, która jest puszysta i łagodna w smaku. Jedzona w Wielką Niedzielę u chrześcijan kończy okres postu i rozpoczyna czas radowania się ze Zmartwychwstania Pańskiego. Dawniej, według wierzeń, babka świąteczna miała zapewniać domownikom pomyślność i dobrobyt. Do dziś jest symbolem dostatku, wiary, nadziei i miłości. Właśnie dlatego powstał ten przepis. Ciasto na babkę nie jest trudne w przygotowaniu i poradzi sobie z nim każdy, nawet dopiero początkujący domowy cukiernik. Jeśli szukasz prostych i tradycyjnych przepisów na Wielkanoc - ten z pewnością przypadnie ci do gustu.
Przepis na babkę wielkanocną to prawdziwy klasyk w polskiej kuchni - prosty i sprawdzony. Nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Bazuje na połączeniu dwóch rodzajów mąki, pszennej i ziemniaczanej. Dodatek masła i waniliowego cukru nadaje z kolei wyjątkowego aromatu. Te składniki na babkę wielkanocną sprawiają, że wypiek jeszcze bardziej kojarzy się z domową, świąteczną atmosferą.
Całość przygotowuje się w jednej misce. Wystarczy utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, a następnie obydwie mąki i proszek do pieczenia. Później już pozostaje tylko kilka minut miksowania tradycyjnym mikserem i ciasto jest gotowe do przełożenia do formy. Podczas pieczenia babki piaskowej w całym domu poczujesz jej niesamowity zapach, co może zwiastować tylko jedno - nadchodzi piękny czas świąt wielkanocnych.
Klasyczna forma do babki (ok. 22 cm)
Ciasto na babkę na Wielkanoc jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga urozmaicenia, ale podczas dekorowania możesz całkowicie polegać na swojej kreatywności i ulubionych smakach. Dzięki temu podkreślisz delikatny i tradycyjny smak, a do tego zrobisz wrażenie na swoich gościach. Kolorowa i pyszna babka wielkanocna przykuje wzrok przy świątecznym stole - każdy będzie chciał jej spróbować.
W tym przepisie proponujemy tradycyjny lukier, który wykonasz zaledwie z dwóch składników - cukru pudru i wody. Konsystencja powinna być dosyć gęsta - tak jak śmietana. Dzięki temu łatwiej rozprowadzisz lukier po upieczonej babce, a do tego pozostanie on na miejscu i nie wsiąknie w ciasto. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie. Jeśli chcesz dodać orzeźwiającego smaku, przygotuj lukier cytrynowy. Zamiast wody, dodaj wtedy sok z cytryny. Opcjonalnie możesz też zetrzeć skórkę, która będzie pięknie wyglądać. Pamiętaj jednak o tym, aby umyć dokładnie cytryny albo postawić na owoce ekologiczne. Taki lukier jako dodatek to świetna alternatywa dla np. pieczonej cytrynowej babki wielkanocnej.
Dla bardziej dekoracyjnego efektu możesz eksperymentować z barwnikami spożywczymi - pastelowy róż, błękit czy jasna zieleń to kolory, które pięknie wpisują się w wielkanocną estetykę.
Tradycyjnie babkę wielkanocną możesz ozdobić cukrem pudrem lub lukrem - to zdecydowanie wystarczy. Już sam jej kształt rzuca się w oczy i zachęca do spróbowania choćby jednego kawałka. Jeśli chcesz jednak zrobić wrażenie i udekorować nią świąteczny stół, postaw na proste i naturalne ozdoby. Możesz posypać ją bakaliami, kandyzowaną skórką z pomarańczy albo kolorową posypką. Na Wielkanoc w sklepach pojawia się wiele różnych dekoracji jadalnych, np. gwiazdek, baranków, zajączków czy kwiatków. Wykonane są one z masy cukrowej albo opłatków. Dzięki temu prosta babka stanie się piękną dekoracją stołu podczas śniadania wielkanocnego czy popołudniowej rodzinnej kawy wśród najbliższych.
Jak widzisz, najlepsza babka nie wymaga dużej liczby składników i długiego przygotowywania. Dekoracje także są proste. Jeśli jednak chcesz delikatnie zmienić smak i zrobić babkę migdałową, dodaj do ciasta odrobinę ekstraktu (najlepiej dobrej jakości, naturalnego). Świetnie sprawdzi się także dodatek pasty waniliowej. Wystarczy kilka kropel, aby zrobić wielkanocną babkę o delikatnym, ale zapadającym w pamięć smaku.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół. Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Utrzyj na gładką masę. Wsyp cukier i miksuj do połączenia. Dodaj cukier wanilinowy i ponownie utrzyj do połączenia.
Dodaj jajka i ponownie miksuj do połączenia w jednolitą masę. Wsyp przesianą mąkę pszenną, potem mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksuj do połączenia składników.
Natłuść delikatnie masłem specjalną formę do babki wielkanocnej. Przełóż ciasto i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez godzinę.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw babkę wielkanocną do wystudzenia (pozostaw w formie). W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder wsyp do miski i zalej wodą lub sokiem z cytryny. Wymieszaj, aż do odpowiedniej konsystencji.
Gdy ciasto będzie chłodne, wyjmij je z formy i polej obficie lukrem. Posyp z wierzchu ulubionymi dodatkami - np. rozdrobnionymi orzechami, skórką owocową czy owocami. Puszysta i delikatna babka wielkanocna jest gotowa do podania.