Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych świątecznych symboli. Nie może jej więc zabraknąć w koszyczku. Ciasto wychodzi puszyste i łagodne w smaku, a co najważniejsze nie jest trudne w przygotowaniu. Z tym przepisem na babkę wielkanocną poradzi sobie każdy, nawet dopiero początkujący domowy cukiernik. Co symbolizuje babka wielkanocna? Dawniej przepis na babkę wielkanocną przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ciasto musiało być upieczone samodzielnie, a nie kupione, bo - według wierzeń - zapewniało domownikom pomyślność i dobrobyt. Babka wielkanocna aż do dziś jest symbolem dostatku, wiary, nadziei i miłości. Co więcej, jedzona w Wielką Niedzielę u chrześcijan kończy okres postu i rozpoczyna czas radowania się ze Zmartwychwstania Pańskiego. Jak zrobić babkę wielkanocną? W każdym koszyczku powinna się znaleźć babka wielkanocna. Przepis na to ciasto nie jest skomplikowany i wymaga tylko podstawowych składników. Wystarczy użyć mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, proszku do pieczenia, jajek, masła i cukru wanilinowego, żeby upiec przepyszny deser. Babka wielkanocna w takim wydaniu wychodzi lekka, wilgotna i delikatna. Jak ozdobić babkę wielkanocną? Jeśli skorzystasz z przepisu na babkę wielkanocną, musisz wiedzieć, jak ją ozdobić. W najprostszej wersji wystarczy posypać ciasto cukrem pudrem. Jeśli chcesz zachwycić gości, postaw na lukier lub polewę czekoladową. Całość udekoruj jeszcze płatkami migdałów, suszonymi kwiatami, skórką owocową lub kolorową posypką.
Klasyczna forma do babki (ok. 22 cm)
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 236
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 528
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1136
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 222
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6099
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 236
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 528
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1136
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 222
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6099
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół. Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Utrzyj na gładką masę. Wsyp cukier i miksuj do połączenia. Dodaj cukier wanilinowy i ponownie utrzyj do połączenia.
Dodaj jajka i ponownie miksuj do połączenia w jednolitą masę. Wsyp przesianą mąkę pszenną, potem mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksuj do połączenia składników.
Natłuść delikatnie masłem specjalną formę do babki wielkanocnej. Przełóż ciasto i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez godzinę.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw babkę wielkanocną do wystudzenia (pozostaw w formie). W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder wsyp do miski i zalej wodą lub sokiem z cytryny. Wymieszaj, aż do odpowiedniej konsystencji.
Gdy ciasto będzie chłodne, wyjmij je z formy i polej obficie lukrem. Posyp z wierzchu ulubionymi dodatkami - np. rozdrobnionymi orzechami, skórką owocową czy owocami. Puszysta i delikatna babka wielkanocna jest gotowa do podania.