Do góry

Desery Przepis na:

Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą

Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2681

Dodano:

Odsłon: 8268

wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 6 jajek
  • 10 dag rodzynek
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń