Do góry

Desery Przepis na:

Babka z batatem

Babka z batatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1517

Dodano:

Odsłon: 10882

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna.

Składniki

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukier puder
  • 250 g batata
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
  • 3 jajka
  • 50 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka z batatem

Przygotowanie

  1. Batat obieram ze skory i kroję na kawałki, przekładam do garnka, wlewam 50 ml wody i gotuję do miękkości.



  2. Miksuje blenderem i studzę

  3. Mikserem ucieram miękkie masło z cukrem, dodaję żółtka stopniowo i dalej ucieram mikserem.

  4. Dodaję batat, skórkę i mieszam.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaję do masła i mieszam. Na końcu dodaje ubitą pianę z białek. Odkładam 3 łyżki ciasta i dodaję do niego kakao. Formę o wymiarach 25 cm długości smaruje i posypuje bułką tartą.

  5. Ciasto wylewam na przemian z ciemnym. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dól i piekę 50 minut, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń