Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszną babeczkę z jabłkami. Można kroić, można odrywać, zajadać... i palce lizać.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Składniki
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić każde na 4 części. Jeśli ktoś chce można obrać, ale nie koniecznie. Pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła klarowanego. Dodać pokrojone jabłka. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać i mieszać. Masa zacznie gęstnieć. Musi zniknąć cały sok. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać kolejno - jajko, jogurt. Dodać część mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i to już wymieszać łopatką. Dodawać resztę mąki i wyrobić ręką. Najlepiej już na stolnicy podsypując przesianą mąkę. Schłodzić ok. 15 min. Podzielić na dwie części i zrobić wałki. Wałki kroić na kawałki. Nie muszą być równe. Kawałki rozpłaszczać na ręce i nakładać farsz jabłkowy. Zalepiać. Robić kule i wkładać do wysmarowanej wcześniej masłem foremki na babkę. Po ułożeniu pierwszej warstwy, powstałe dziurki pozaklejać farszem z jabłek. Następnie kolejna warstwa nadziewanych bułeczek i dziurki uzupełnić farszem jabłkowym. Wypełnioną bułeczkami foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45min. Wystudzić. Wyjąć babkę z foremki. Można pokroić, ale można też odrywać po kawałku, po bułeczce. Zajadać. Smacznego.