Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
listopada 09, 2016 Babka zebra wypieki i desery Kiedyś bardzo często jadałam to ciasto - w domu czy w gościach. Teraz i dom i goście zaskakują bardziej wymyślnymi słodkościami:) i zebra została nieco zapomniana. A szkoda, bo to proste i smaczne babkowe ciasto, do zrobienia ze składników, które zawsze mamy pod ręką.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier. Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy.
Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian w przypadkowych miejscach: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej, do wyczerpania składników.
Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze 170 stopni.
Wielkanocna babka zebra jest puszysta i miękka, dlatego skrada serca podczas...
Odsłon: 4596
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2838
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 56
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 62
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 555
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 234
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2838
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 56
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 62
Pyszny i szybki sposób na deser.Wystarczy ubić śmietanę Śnieżkę dodać owoce,...
Odsłon: 555
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 234
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier. Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy.
Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian w przypadkowych miejscach: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej, do wyczerpania składników.
Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze 170 stopni.
Przepisy Desery
Desery
Fit jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie
Desery
Truskawkowy jogurciak z kokosową nutą
Desery
Tort Knoppers
Desery
Najlepsze ciasto na upały
Fit jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 15
Truskawkowy jogurciak z kokosową nutą
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 56