Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
listopada 09, 2016 Babka zebra wypieki i desery Kiedyś bardzo często jadałam to ciasto - w domu czy w gościach. Teraz i dom i goście zaskakują bardziej wymyślnymi słodkościami:) i zebra została nieco zapomniana. A szkoda, bo to proste i smaczne babkowe ciasto, do zrobienia ze składników, które zawsze mamy pod ręką.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29197
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1639
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18523
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 643
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29197
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1639
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 137
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18523
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 643
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier. Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy.
Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian w przypadkowych miejscach: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej, do wyczerpania składników.
Ciasto pieczemy przez 1h w temperaturze 170 stopni.