Do góry

Desery Przepis na:

Babki piaskowe z polewą kajmakową

Babki piaskowe z polewą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1014 Ocena: 28313

Dodano:

Odsłon: 2932

Przepis na lekkie, delikatne i puszyste babeczki piaskowe z polewą kajmakową. Babki są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako wielkanocny deser w towarzystwie kawy, herbaty lub ciepłego kakao.

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała cytryna
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • 200 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • ozdoby cukrowe
  • * wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babki piaskowe z polewą kajmakową

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

  2. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku przez cały czas miksując masę na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy do masy skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok cytrynowy.

  3. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy do masy partiami, ale nie używamy już miksera. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Masę wylewamy do 4 foremek o pojemności 350 ml wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 objętości. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy 40 - 45 minut (do suchego patyczka).

  5. Babki studzimy, a gdy całkowicie ostygną przystępujemy do dekoracji. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ją około 5 minut (przez cały czas mieszając). Następnie wylewamy ją na babki, posypujemy cukrowymi ozdobami i odstawiamy do stężenia.

  6. * Polewa na babkach jest bardzo delikatna i lekko wilgotna, przez co idealnie komponuje się z piaskowym środkiem. Jeśli chcemy, aby była bardziej sztywna (co sprawdzi się w przypadku transportu), to dodajmy do niej białą lub karmelową czekoladę. Rozpuszczamy wtedy masę kajmakową oraz czekoladę w równych proporcjach w kąpieli wodnej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń