Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderki to nie tylko pyszna słodka przekąska, ale przede wszystkim sposób na wykorzystanie resztek w swojej kuchni. Wypróbuj!
Roladki z bakłażana z mięsnym farszem i serem to pomysł na efektowne ale pros...
Odsłon: 160
Roladki z bakłażana z mięsnym farszem i serem to pomysł na efektowne ale pros...
Odsłon: 160
Składniki
Herbatniki drobno pokrusz, tak samo zrób z orzechami. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop ją w kąpieli wodnej. Masło roztop i odstaw do ostudzenia.
Ciasto pokrusz w palcach i przełóż do dużej miski. Dodaj masło orzechowe albo krem czekoladowy, dżem, herbatniki i orzechy albo rodzynki. Wlej rozpuszczoną czekoladę, masło i mleko. Całość zagnieć na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstą i lekko klejącą.
Z przygotowanej masy uformuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych. Odstaw do szczelnego pojemnika i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie bajaderki powinny zrobić się zwarte i gotowe do jedzenia.