Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy przepyszne słodkości, idealne do kawy czy herbaty. Doskonale dosłodzą nam gorzki napój i poprawią nastrój jesienno -deszczowy. Przy okazji dopiszemy do naszego menu kolejny przepis z użyciem dyni. Bajaderki są wyborne, mają piękny, intensywny kolor i wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Używamy do ich zrobienia puree z dyni hokkaido, ponieważ jest słodkie o lekko orzechowym posmaku i ma pomarańczowy, zdecydowany kolor.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Ciasteczka petit beurre kruszymy do wysokiego naczynia i mielimy blenderem na „piasek”. Przekładamy do dużej miski.
Do tego samego naczynia wrzucamy jedną szklankę wiórków kokosowych i rozdrabniamy je blenderem przez minutę, aby uwolniły swój aromat.
Dosypujemy wiórki do zmielonych ciasteczek. Dodajemy cukier puder i aromat pomarańczowy.
Czekoladę i kremówkę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Przelewamy do miski z ciasteczkami. Dodajemy puree z dyni. Całość dobrze mieszamy. Masa na razie jest luźna. Ma konsystencję papki. Dodajemy do niej 2-3 łyżki bułki tartej i wkładamy ją do lodówki na 1/2 godziny.
Po upływie pół godziny wyjmujemy masę dyniowo -kokosową z lodówki. Formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Masa jest jeszcze luźna, ale lśniąca i daje się doskonale formować. Obtaczamy każdą kulkę w pozostałych wiórkach kokosowych. Powinno nam wyjść około 25 kulek.
Przekładamy je na paterę. Jeśli mamy papilotki, możemy je użyć. Tak przygotowane delicje wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia jeszcze na dwie godziny. Bajaderki możemy przechowywać w lodówce 4-5 dni. Zachowują doskonały smak i świeżość.
Bajaderki kokosowo -dyniowe gotowe!
Przepis na puree z dyni hokkaido:
https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-pulpa-z-dyni-hokkaido,2022812,walek.html