Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki - sposób na nieudane ciasto

Bajaderki - sposób na nieudane ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1684

Dodano:

Odsłon: 1042

Chyba każdemu zdarzył się kiedyś nieudany wypiek. Ja ostatnio w połowie pieczenia doszłam do wniosku, że nie dodałam do ciasta cukru ;) Wypiek został zamrożony i po jakim czasie zrobiłam z niego wspaniałe rumowe bajaderki

Składniki

  • Nieudane ciasto - 500g (dowolne, bez mas)
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 1/2 szklanki
  • Migdały płatki - 30g
  • Czekolada - 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
  • Pasta daktylowa - 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
  • Skórka pomarańczowa - 40g
  • Kokos - 50g
  • Kwaśny, gęsty dżem - 100g (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Do obsypania:
  • Kakao i truskawki liofilizowane
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bajaderki - sposób na nieudane ciasto

Przygotowanie

  1. Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut.

    Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy.

    Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.


    Zamiast ciasta można użyć herbatników.
    Jeśli kulki się nie kleją, dodajcie więcej dżemu.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń