Do góry

Desery Przepis na:

bananowa megasłodka pychotka

bananowa megasłodka pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2140

Dodano:

Odsłon: 573

deser na bazie polenty na mleku z musem winogronowym, bananami i orzechami bez laktozy bez glutenu

Składniki

  • polenta (kaszka kukurydziana) 1/2 szklanki
  • mleko migdałowe 500 ml
  • banany 5 szt
  • mus winogronowy (lub malinowy, truskawkowy) 1 szklanka
  • orzechy włoskie
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotuję mleko od razu z polentą - na wolnym ogniu 5-7 minut.
    Mam w zwyczaju dosypywać polentę małymi porcjami. Cały czas mieszam, że masa była gładka, bez grudek.

    Preferuję mleko roślinne, stąd migdałowe, ale może być dowolne :)

  2. 4 banany kroję (albo łamię na połówki), wrzucam do ugotowanej polenty.
    Blenduję.

    ..i żadnego cukru - banany, kukurydza i mleko dają ogrom słodyczy i kalorii

  3. Bananową polentę i mus owocowy nakładam do pucharków (zwykle 4 o pojemności ok 300 ml).
    Najpierw nakładam po 2-3 łyżki (połowę polenty), potem mus, potem resztę polenty. Im bardziej nierówno, tym ładniejszy fantazyjny wygląd :)

    Mus przyrządzam wczesną jesienią, z dzikich winogron lekko osłodzonych ksylitolem. W DomowejPiwniczce czeka, aż będę mieć na niego chrapkę :)

  4. Piątego banana kroję w plasterki i układam na wierzchu każdego deseru.
    Posypuję orzechami i gotowe:)
    2 pucharki pałaszujemy jeszcze ciepłe, pozostałe 2 wędrują do lodówki albo do "słoika do pracy" na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń