Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
deser na bazie polenty na mleku z musem winogronowym, bananami i orzechami bez laktozy bez glutenu
Składniki
Gotuję mleko od razu z polentą - na wolnym ogniu 5-7 minut. Mam w zwyczaju dosypywać polentę małymi porcjami. Cały czas mieszam, że masa była gładka, bez grudek. Preferuję mleko roślinne, stąd migdałowe, ale może być dowolne :)
4 banany kroję (albo łamię na połówki), wrzucam do ugotowanej polenty. Blenduję. ..i żadnego cukru - banany, kukurydza i mleko dają ogrom słodyczy i kalorii
Bananową polentę i mus owocowy nakładam do pucharków (zwykle 4 o pojemności ok 300 ml). Najpierw nakładam po 2-3 łyżki (połowę polenty), potem mus, potem resztę polenty. Im bardziej nierówno, tym ładniejszy fantazyjny wygląd :) Mus przyrządzam wczesną jesienią, z dzikich winogron lekko osłodzonych ksylitolem. W DomowejPiwniczce czeka, aż będę mieć na niego chrapkę :)
Piątego banana kroję w plasterki i układam na wierzchu każdego deseru. Posypuję orzechami i gotowe:) 2 pucharki pałaszujemy jeszcze ciepłe, pozostałe 2 wędrują do lodówki albo do "słoika do pracy" na następny dzień.