Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańskie od spodu po sam czubek. Wilgotne bananowe ciasto i frosting tak słodki, że niemal kręci się od niego w głowie.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2260
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 306
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8070
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 775
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2260
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 306
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8070
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 775
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Banany obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, olejem i cukrem. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto jest bardzo gęste, dobrze trzyma się na łyżce, więc łatwo się je nakłada. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec ok. 25-30 minut aż wierzch babeczek lekko się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Uwaga! Wszystkie składniki do przygotowania frostingu muszą być w temperaturze pokojowej! Frostingu nie należy przechowywać w lodówce przed dekorowaniem! Cukier puder przesiewamy razem z solą i kakao do jednej miski. Masło ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się jasne i puszyste. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z kakao, za każdym razem dolewamy też po odrobinie mleka. Mieszamy póki wszystkie składniki nie połączą się w jednolitą masę.
Gotowy frosting przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i dekorujemy wystudzone babeczki (ale równie dobre i śliczne będą jeśli nożem lub szpatułką nałożycie na wierzch równą warstwę kremu). Wedle uznania ozdabiamy posypkami (polecam wiórki kokosa albo kolorowe kuleczki).