Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańskie od spodu po sam czubek. Wilgotne bananowe ciasto i frosting tak słodki, że niemal kręci się od niego w głowie.
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 31
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 514
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 177
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 317
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 82
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 31
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 514
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 177
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 317
Proste ciasteczka z imbirem i suszonymi morelami. Są delikatne, maślane i kru...
Odsłon: 82
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Banany obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, olejem i cukrem. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto jest bardzo gęste, dobrze trzyma się na łyżce, więc łatwo się je nakłada. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec ok. 25-30 minut aż wierzch babeczek lekko się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Uwaga! Wszystkie składniki do przygotowania frostingu muszą być w temperaturze pokojowej! Frostingu nie należy przechowywać w lodówce przed dekorowaniem! Cukier puder przesiewamy razem z solą i kakao do jednej miski. Masło ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się jasne i puszyste. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z kakao, za każdym razem dolewamy też po odrobinie mleka. Mieszamy póki wszystkie składniki nie połączą się w jednolitą masę.
Gotowy frosting przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i dekorujemy wystudzone babeczki (ale równie dobre i śliczne będą jeśli nożem lub szpatułką nałożycie na wierzch równą warstwę kremu). Wedle uznania ozdabiamy posypkami (polecam wiórki kokosa albo kolorowe kuleczki).