Do góry

Desery Przepis na:

Banany w cieście kokosowym

Banany w cieście kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22342

Dodano:

Odsłon: 21271

Delikatny, zanurzony w chrupiącym cieście z dodatkiem wiórków kokosowych, banan, tym razem w nietypowej, lecz jakże smakowitej wersji :)

Składniki

  • banany, 4
  • mąka, 1 szklanka
  • mleko, pół szklanki
  • jajka, 3
  • wiórki kokosowe, 4 łyżki
  • kwaśna śmietana, 2-3 łyżki
  • cukier, 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cytryna, 1
  • cukier puder, szczypta
  • cyanamon, szczypta
  • sól, szczypta
  • olej, szklanka
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Banany w cieście kokosowym

Przygotowanie

  1. Zmiksować mąkę, jajka, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę otarta z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gęste, lejące ciasto. Wsypać wiórki, wymieszać.

  2. Banany obrać, przekroić na pół, skropić sokiem cytrynowym. W dużym rondlu rozgrzać olej. Połówki bananów zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Na raz wkładać tylko tyle bananów, aby mogły swobodnie pływać.

  3. Gotowe i wyjmować widelcem lub bambusowym patyczkiem i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe, oprószone cukrem pudrem z cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń