Desery Przepis na:
Bardzo kruche faworki

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4726
Dodano: 17.01.2016
Odsłon: 44197
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki wódki
- olej do smażenia
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko. Radełkiem lub nożem (polecam nóż do pizzy) tniemy na paski o szerokości ok. 2-3 cm a następnie na krótsze paseczki długości ok. 10 cm. W każdym paseczku na środku robimy pionowe nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec paska. Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzany oleju na rumiano z obu stron co trwa dosłownie kilka sekund. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (1)

iskiereczka 18 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
ja proponuje smazyc,jednak na smalcu,sa o niebo smaczniejsze,podobnie z paczkami20 Kto głosował? | Odpowiedz