Do góry

Desery Przepis na:

Batoniki zbożowe

Batoniki zbożowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3763

Dodano:

Odsłon: 3201

Nie można się od nich oderwać. Zbożowe batoniki , którymi zaskoczysz gości lub rodzinę.

Składniki

  • płatki owsiane (niebłyskawiczne) - 3 szklanki
  • słonecznik łuskany - 1 szklanka
  • sezam - 1 szklanka
  • pestki dynii - 1 szklanka
  • żurawina suszona lub rodzynki - 1 szklanka
  • masło - 120g
  • miód - 4 łyżki
  • mleko zagęszczone słodzone - 1/3 szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie nasiona mieszamy i wykładamy na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę. Podpiekamy około 15 minut.

  2. W międzyczasie masło, miód i mleko rozpuszczamy w rondelku i gotujemy około 5 minut.

  3. Podpieczone nasiona mieszamy z rodzynkami lub z żurawiną i wrzucamy do rozgrzanego płynu. Całość dobrze należy wymieszać. Wylewamy uzyskaną masę na wyściełaną papierem blachę. Blaszka powinna pozwolić stworzyć dwu centymetrowy placek.

  4. Po wstępnym wystygnięciu wkładamy placek do lodówki na cztery godziny. Kroimy w wygodne batoniki lub inne kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń