Do góry

Desery Przepis na:

Beza Pavlova

Beza Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 2776

Dodano:

Odsłon: 2005

Krucha beza z bitą śmietaną i owocami - klasyczna i doskonała

Składniki

  • 4 białka (ok. 140 g)
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu białego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 300 g śmietanki kremówki
  • ekstrakt z wanilii
  • fix do usztywnienia śmietany (opcjonalnie)
  • świeże owoce
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Beza Pavlova

Przygotowanie

  1. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości swojej blaszki od piekarnika, na którym narysuj okrąg o średnicy 18 cm (użyj talerza lub tortownicy). Papier odwróć na drugą stronę, tak aby ślad ołówka lub długopisu był pod spodem i nie miał później styczności z bezą.
    Białka ubij ze szczyptą soli aż się spienią, a mieszadła miksera zaczną zostawiać ślad w pianie.
    Rozpocznij dodawanie cukru po jednej łyżce. Miksuj aż cała porcja cukru się rozpuści sprawdzając palcami czy kryształki są wyczuwalne.

    Po rozpuszczeniu się całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i gładka dodaj ocet a potem skrobię.
    Bezę wyłóż na papier do pieczenia formując okrągły kształt za pomocą szpatułki lub łyżki.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 5 min (piekłam z termoobiegiem), następnie zmniejsz temp. do 100°C i susz bezę przez 90 min (przełączyłam na grzałkę góra-dół).
    Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw tak bezę do całkowitego ostudzenia.
    Tuż przed podaniem deseru ubij 300 g zimnej śmietanki kremówki z odrobiną wanilii na sztywną masę. W trakcie ubijania wsyp fix do śmietany.
    Bezę przełóż na naczynie, na którym będzie podawana i na wierzch wyłóż bitą śmietanę, lekko wyrównaj.
    Udekoruj owocami, najlepiej lekko kwaskowymi żeby dobrze kontrastowały ze słodką bezą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń