Do góry

Desery Przepis na:

Beza z gruszkami i słonym sosem karmel

Beza z gruszkami i słonym sosem karmel

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49082

Dodano:

Odsłon: 175

Czasami zostają białka i wtedy moim zdaniem najlepiej wykorzystać je do przygotowania bezy. Możemy ją podać ze świeżymi owocami, kremem na bazie serka mascarpone czy sosem karmelowym. Dzisiaj zdecydowałam się na bezę właśnie z sosem karmelowym z odrobiną soli. Do pełni szczęścia brakowało mi już tylko owoców, tak dla zrównoważenia smaków słodko-słodkich. Gruszki w syropie sprawdziły się doskonale.

Składniki

  • beza:
  • biała 6 sztuk
  • cukier 12 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sos karmelowy słony:
  • cukier 250 g
  • masło 82% 100 g
  • śmietanka kremówka 30% 150 ml
  • sól do smaku
  • dodatkowo:
  • gruszki w syropie 1 puszka (820 g)
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Beza z gruszkami i słonym sosem karmel

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy do momentu uzyskania gładkiej, kremowej i błyszczącej piany.
    Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
    Pianę z białek delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, do czasu aż piana wchłonie ładnie mąkę i znowu stanie się gładka o stabilnej, jednolitej strukturze.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę przekładamy na papier i formujemy
    kształt koła*.
    Bezę pieczemy, a właściwie suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez około 2 godziny. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika
    i pozostawiamy bezę do wystudzenia.

    * Można sobie wcześniej narysować na papierze okrąg dowolnej wielkości, wykorzystując do tego pokrywkę lub garnek. Ja tego nie robię, lubię kiedy beza ma taki nieco niedbały kształt koła.

  2. W czasie suszenia bezy przygotowujemy sos karmelowy z odrobiną soli. Jak to zrobić dowiecie się tutaj:

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2020/04/domowy-sony-sos-karmelowy-i-jabka.html

    Kiedy beza jest już lekko przestudzona osączamy z syropu. Wcześniej nie trzeba ich przygotowywać, ponieważ gdy zbyt długo poleżą na sicie staną się suche z wierzchu i będą wyglądać nieestetycznie. Gruszki w puszce są już podzielone na połówki, więc po osączeniu możemy je w takiej formie zostawić lub połówki podzielić na połówki. ;)

    Jeżeli beza jest już zimna układamy na niej owoce, a następnie całe ciasto polewamy słonym sosem karmelowym.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń