Do góry

Desery Przepis na:

Beza z kremem malinowym

Beza z kremem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 4329

Pyszna i chrupiąca beza z kremem malinowym z dodatkiem świeżych malin

Składniki

  • Beza:
  • 6 białek
  • 360 g cukru
  • Krem:
  • 3 żółka
  • 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 30 g cukru
  • 100 g pure z malin
  • 50 g czekolady ruby
  • 1 szklanka mleka
  • Dodatkowo:
  • 200 g malin
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając wsypuj po 2 łyżki cukru w odstępach około 1 minutowych. Warto mieć mikser na wysokich obrotach by szybko rozbijał cukier. Gdy dodasz już ostatnią porcję cukru przełóż bezę na papier do pieczenia i uformuj 2 duże dyski o grubości około 3-4 cm.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez 5 godzin w temperaturze 90 stopni.

  2. Krem:
    Zagotuj mleko.
    W miedzyczasie w misie miksera ubij żółka razem z cukrem i mąką kukurydzinaą na jasną i puszystą masę.
    Ciągle miksując wlej cienkim strumieniem gorące mleko. Gdy składniki się połączą przelej masę do garnka i gotuj przez chwilę (często mieszając) aż masa zgęstnieje. Krem powinine osiągnąć konsystencję budyniu.
    Zdejmij z palnika krem i dodaj czekoladę. Wymieszaj i pozwól się jej rozpuścić

  3. Krem: Odstaw krem do przestudzenia. Gdy krem lekko przestygnie i będzie ciepły (lecz nie gorący) wlej cienkim strumieniem pure malinowe ciągle mieszając.
    Przełóż krem do lodówki i pozostaw do stężenia.

  4. Blaty bezowe przełóż kremem i na wierzhcu również umieść część kremu. Obsyp z wierzchu malinami. Najlepiej przygotować tort tuż przed podaniem. Beza naciąga kremem i miękknie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń