Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe babeczki z suchego maku

Bezglutenowe babeczki z suchego maku

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1809

Dodano:

Odsłon: 1322

Polecam dziś mój przepis na przepyszne babeczki z suchego maku w wersji bezglutenowej. Smacznego :-)

Składniki

  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 110 ml mleka lub więcej
  • pół szklanki suchego maku
  • pół szklanki cukru
  • 1 olejek migdałowy
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru)
  • sok z jednej cytryny (do lukru)
  • 12 papilotek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.

    2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

    3. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka umieszczamy w osobnej misce.

    4. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy.

    5. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Jeżeli ciasto okazuje się być zbyt gęste, to możemy dolać trochę mleka.
    Zamiast masła możemy użyć oleju w ilości ok. 100 ml.

    6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.

    7. Napełniamy papilotki ciastem, nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.

    8. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem.

    9. Lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki - lukier: ok. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń