Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułeczki z borówkami, bez glutenu i bez dodatku cukru
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 138
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 297
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 138
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, erytrytol, drożdże i sól. Dodaj lekko roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło, oliwę i śmietanę. Zmiksuj i odstawi do lodówki na około 20 minut.
W małym garnku wymieszaj borówki z erytrytolem i skrobią. Gotuj na średnim ogniu do powstania konsystencji podobnej do dżemu.
Powierzchnię roboczą posyp mąką ryżową i wyłóż na nią ciasto, zagnieć je dwa razy. Podziel ciasto na 7-8 części i z każdej uformuj koło, na środek każdego ułóż nadzienie (ile chcesz), dokładnie zlep brzegi ciasta wokół nadzienia.
Bułki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wgnieć i dołóż nadzienie. Pozostaw na godzinę.
W tym czasie zrób kruszonkę, w średniej misce wymieszaj mąkę i erytrytol, dodaj masło i wymieszaj palcami aż powstaną okruszki, włóż do lodówki na 30 minut.
Bułki posyp kruszonką i piecz w 190°C przez 20-25 minut, do złotawego koloru.
Pozostaw do ostygnięcia