Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułeczki z borówkami, bez glutenu i bez dodatku cukru
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1135
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1135
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, erytrytol, drożdże i sól. Dodaj lekko roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło, oliwę i śmietanę. Zmiksuj i odstawi do lodówki na około 20 minut.
W małym garnku wymieszaj borówki z erytrytolem i skrobią. Gotuj na średnim ogniu do powstania konsystencji podobnej do dżemu.
Powierzchnię roboczą posyp mąką ryżową i wyłóż na nią ciasto, zagnieć je dwa razy. Podziel ciasto na 7-8 części i z każdej uformuj koło, na środek każdego ułóż nadzienie (ile chcesz), dokładnie zlep brzegi ciasta wokół nadzienia.
Bułki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wgnieć i dołóż nadzienie. Pozostaw na godzinę.
W tym czasie zrób kruszonkę, w średniej misce wymieszaj mąkę i erytrytol, dodaj masło i wymieszaj palcami aż powstaną okruszki, włóż do lodówki na 30 minut.
Bułki posyp kruszonką i piecz w 190°C przez 20-25 minut, do złotawego koloru.
Pozostaw do ostygnięcia