Do góry

Desery Przepis na:

bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami...

bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 3202

ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych owoców...........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • mąka Mix B best in gluten free Schar 400 gram
  • drożdże suche Schar 10 gram
  • jajka 3 sztuki "M"
  • cukier 100 gram
  • sól - szczypta
  • aromat cytrynowy 1 łyżeczka
  • mleko 150 ml
  • masło 75 gram
  • truskawki świeże 40 dag
  • cukier puder - ile potrzeba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami...

Przygotowanie

  1. ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od "zobacz TUTAJ" , skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" ale dodałam 2 jajka "M" aby ciasto było luźniejsze, w przepisie z książeczki jest 1 jajko = masło stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko, do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem

    hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny

    wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blaszka 30x20 cm z papierem do pieczenia, w blaszce rozsmarować ciasto ręką

    umyte, osuszone tuskawki układać gęsto na wierzchu ciasta delikatnie je przyciskać w ciasto

    piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w blaszce zostawić do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń