Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z truskawkami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 162

Naprawdę jestem bardzo dumna z tego przepisu i mam ogromną nadzieję, że również Wam przypadnie do gustu. Ciasto jogurtowe z letnimi, soczystymi truskawkami. Ekspresowe, a zarazem łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać poszczególne składniki, pokroić truskawki i wstawić blaszkę z ciastem na 30 minut do piekarnika. Bardzo puszyste, a zarazem wilgotne. Smakuje bosko gdy jest jeszcze delikatnie ciepłe !

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 155 g jogurtu ( cały kubeczek kokosowego Plantona)
  • 75 ml oleju
  • ok. 200 g świeżych truskawek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z truskawkami

Przygotowanie

  1. Wyciągnij wcześniej jogurt oraz jajka z lodówki tak aby nabrały temperatury pokojowej !

  2. Piekarnik nastaw na 180 stopni ( góra-dół ).

  3. Odmierzone porcje mąk przesiej przez sitko do dużej miski.

  4. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.

  5. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej i przełóż jogurt. Wymieszaj starannie przy pomocy rózgi.

  6. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj również przy użyciu rózgi do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo !

  7. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

  8. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół kawałki truskawek.

  9. Piecz przez około 30 minut.

  10. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń