Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super szybki i słodki deser, który możesz zrobić z… resztek po przygotowaniu innych świątecznych dań! W wersji wegańskiej użyj wody spod cieciorki, którą dodasz do sałatek, a w wersji klasycznej użyj białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek do ciasta kruchego.
Do suchego naczynia wlewamy aquafabe i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy, do piany zaczynamy stopniowo dodawać cukier (uwaga: każda porcja cukru musi się rozpuścić przed dodaniem kolejnej). Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W odstępach rozkładamy drewniane patyczki. Za pomocą szprycy lejemy zygzaki w kształcie choinek, tak by połowa każdej choinki przykrywała jeden patyczek, wtedy będą się dobrze trzymały. Dowolnie dekorujemy kolorowymi posypkami.
Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach, po tym czasie zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Wersja klasyczna bezy: bezowe choinki możemy wykonać także według klasycznego przepisu na bezę z białkiem jaja kurzego
Z ciasta, które dojrzewało 4 tygodnie upiekłam pierniczki. Z gwiazdek zrobiła...
Odsłon: 2758
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 68
Nie powiem nic nowego, że domowe najlepsze. Takie mięsko jest pyszne. Dobrze...
Odsłon: 1380
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 68
Nie powiem nic nowego, że domowe najlepsze. Takie mięsko jest pyszne. Dobrze...
Odsłon: 1380
Składniki
Do suchego naczynia wlewamy aquafabe i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy, do piany zaczynamy stopniowo dodawać cukier (uwaga: każda porcja cukru musi się rozpuścić przed dodaniem kolejnej). Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W odstępach rozkładamy drewniane patyczki. Za pomocą szprycy lejemy zygzaki w kształcie choinek, tak by połowa każdej choinki przykrywała jeden patyczek, wtedy będą się dobrze trzymały. Dowolnie dekorujemy kolorowymi posypkami. Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach, po tym czasie zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego! Wersja klasyczna bezy: bezowe choinki możemy wykonać także według klasycznego przepisu na bezę z białkiem jaja kurzego
Przepisy Desery
Desery
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Desery
Deser galaretkowo - jogurtowy
Desery
Rolada czekoladowa z kremem z bitej śmietany
Desery
Placki z jabłkiem i brzoskwinią
Śmietankowe lody o smaku szarlotki.
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 14
Deser galaretkowo - jogurtowy
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowan...
Odsłon: 68