Do góry

Desery Przepis na:

BEZOWE CHOINKI wegańskie na patyczkach

BEZOWE CHOINKI wegańskie na patyczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 252

Dodano:

Odsłon: 285

Super szybki i słodki deser, który możesz zrobić z… resztek po przygotowaniu innych świątecznych dań! W wersji wegańskiej użyj wody spod cieciorki, którą dodasz do sałatek, a w wersji klasycznej użyj białek, które zostaną po oddzieleniu żółtek do ciasta kruchego.

Składniki

  • 8 łyżek aquafaby (wody spod cieciorki)
  • 200 g cukru
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • kolorowe posypki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia wlewamy aquafabe i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy, do piany zaczynamy stopniowo dodawać cukier (uwaga: każda porcja cukru musi się rozpuścić przed dodaniem kolejnej). Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W odstępach rozkładamy drewniane patyczki. Za pomocą szprycy lejemy zygzaki w kształcie choinek, tak by połowa każdej choinki przykrywała jeden patyczek, wtedy będą się dobrze trzymały. Dowolnie dekorujemy kolorowymi posypkami.
    Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach, po tym czasie zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego!

    Wersja klasyczna bezy: bezowe choinki możemy wykonać także według klasycznego przepisu na bezę z białkiem jaja kurzego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń