Do góry

Desery Przepis na:

Bezowe koszyczki

Bezowe koszyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1246

Dodano:

Odsłon: 491

Wiosenne, pyszne i takie kobiece :)

Składniki

  • Składniki na 10-12 koszyczków:
  • 5 białek
  • 1 pełna szklanka cukru (użyłam drobnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Różowy barwnik
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
  • Składniki na krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mascarpone
  • Skórka otarta z ½ cytryny i ½ pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Ulubione owoce
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezowe koszyczki

Przygotowanie

  1. Beza:
    Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misce i rozpoczynam ubijanie. Kiedy białka zaczną się robić sztywne, dosypuję małymi porcjami cukier, najlepiej po 1 łyżce. Każdą porcję cukru ubijam bardzo dokładnie, aż do rozpuszczenia. Proces trwa długo, kilkanaście minut. Na koniec dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze krótko ubijam.
    W rękawie cukierniczym z otwartą gwiazdkę 1M rozprowadzam barwnik w trzech paskach. Białka umieszczam w worku cukierniczym i szprycuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, najpierw 3 kółka jako podstawkę i nie odrywając ręki dwa kółka jako boczki.
    Bezowe koszyczki suszę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 1,5 godziny bez termoobiegu i 45 minut z termoobiegiem.

  2. Krem
    Śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Krótko miksuję. Na koniec dodaję sok z pomarańczy i sok z cytryny i ponownie krótko miksuję.
    Kiedy koszyczki wystygną, nakładam do każdego po 1-2 łyżki kremu i układam na górze owoce.
    Krem nakładam do bezowych koszyczków krótko przed podaniem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń