Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te bezy z kremem kawowym to bardzo prosty, lecz efektowny deser. Są idealne do podania podczas karnawałowej zabawy, walentynkowej kolacji lub na świątecznym stole. Jeśli chcesz zwiększyć szlachetność kremu, dosyp do niego odrobinę mielonych orzechów laskowych lub migdałów. Do wykonania bezików użyj rękawa cukierniczego lub dwóch łyżek, a białka ubij w szklanej albo metalowej misce.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 381
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 119
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 142
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 690
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 197
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16148
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 381
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 119
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 142
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 690
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 197
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16148
Składniki
Wlej białka jaj do misy robota kuchennego i zacznij ubijać na wysokich obrotach. Gdy białka będą tworzyły miękką pianę, zacznij dosypywać (partiami) cukier kryształ. Ubijaj ok. 10 minut, aż uzyskasz sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier puder i delikatnie mieszaj całość szpatułką (ruchami od dołu miski do góry). Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj beziki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw bezy w piekarniku do pełnego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. W rondlu podgrzej mleko i poczekaj, aż osiągnie wysoką temperaturę (ok. 80-90°C), następnie wyłącz palnik. W drugim garnku umieść drobno posiekaną czekoladę, cukier, skrobię, kakao i kawę. Powoli wlewaj gorące mleko do suchych składników i wymieszaj trzepaczką do połączenia. Następnie umieść garnek na małym ogniu i chwilę podgrzewaj, aby czekolada dobrze się rozpuściła, a masa nieco zgęstniała. Zdejmij rondel z ognia, przykryj talerzykiem i odstaw do ostygnięcia. Aby krem był gęstszy, możesz dosypać 1-2 łyżki mielonych orzechów lub migdałów.
Gdy bezy i krem przestygną, przełóż czekoladowo-kawową masę do rękawa cukierniczego, wyciskaj porcję na jednego bezika i połącz z druga bezą. Gotowe ciasteczka odkładaj na talerz. Bezy z kremem kawowym nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.