Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te bezy z kremem kawowym to bardzo prosty, lecz efektowny deser. Są idealne do podania podczas karnawałowej zabawy, walentynkowej kolacji lub na świątecznym stole. Jeśli chcesz zwiększyć szlachetność kremu, dosyp do niego odrobinę mielonych orzechów laskowych lub migdałów. Do wykonania bezików użyj rękawa cukierniczego lub dwóch łyżek, a białka ubij w szklanej albo metalowej misce.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5578
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5578
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Wlej białka jaj do misy robota kuchennego i zacznij ubijać na wysokich obrotach. Gdy białka będą tworzyły miękką pianę, zacznij dosypywać (partiami) cukier kryształ. Ubijaj ok. 10 minut, aż uzyskasz sztywną pianę. Następnie dodawaj cukier puder i delikatnie mieszaj całość szpatułką (ruchami od dołu miski do góry). Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj beziki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw bezy w piekarniku do pełnego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem. W rondlu podgrzej mleko i poczekaj, aż osiągnie wysoką temperaturę (ok. 80-90°C), następnie wyłącz palnik. W drugim garnku umieść drobno posiekaną czekoladę, cukier, skrobię, kakao i kawę. Powoli wlewaj gorące mleko do suchych składników i wymieszaj trzepaczką do połączenia. Następnie umieść garnek na małym ogniu i chwilę podgrzewaj, aby czekolada dobrze się rozpuściła, a masa nieco zgęstniała. Zdejmij rondel z ognia, przykryj talerzykiem i odstaw do ostygnięcia. Aby krem był gęstszy, możesz dosypać 1-2 łyżki mielonych orzechów lub migdałów.
Gdy bezy i krem przestygną, przełóż czekoladowo-kawową masę do rękawa cukierniczego, wyciskaj porcję na jednego bezika i połącz z druga bezą. Gotowe ciasteczka odkładaj na talerz. Bezy z kremem kawowym nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.