Do góry

Desery Przepis na:

Biały blok

Biały blok

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5695

Dodano:

Odsłon: 14144

Nieco starsi pamiętają przysmak z prl-u słynny blok czekoladopodobny:) To nieco inna wersja tego bloku, z dodatkiem białej czekolady, pyszny,mleczny i prosty w przygotowaniu. Może być fajnym smakołykiem na Święta:)

Składniki

  • masło, 150g
  • cukier, 125g
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • woda, 150ml
  • mleko w proszku, 300g
  • sok, 1/2 cytryny
  • orzechy włoskie, 100g
  • migdały, 50g
  • rodzynki, 100g
  • płatki kukurydziane, 100g
  • tabliczka białej czekolady, 1/2 tabliczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biały blok

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić z wodą,zestawić z ognia,dodać cukier i cukier waniliowy.
    Odstawić do przestudzenia.

  2. Dodać przesiane mleko w proszku, sok z cytryny i zmiksować.
    Do masy dodać bakalie, pokruszoną czekoladę,płatki kukurydziane-dokładnie wymieszać.

  3. Foremkę o średnicy 12 x 21 cm wyłożyć papierem pergaminowym (tak by papier przełożony był tylko przez dłuższe boki formy). Włożyć masę do przygotowanej blaszki, dokładnie docisnąć i odstawić na kilka godzin do lodówki.Po wyjęciu z lodówki blok wzdłuż krótszych boków ( tych, które nie były wyłożone papierem) wyjąć i pokroić na plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

viaderko 17 marca 2015 uwielbiam to ciasto, wypróbuję bo tej wersji nie znałam :) pamiętam z dzieciństwa smak bloku, który robiła moja babcia - czekoladowy dodatkowo z wiśniami...genialne to było :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 18 grudnia 2014 Robię tradycyjny z mleka w proszku i kako :-D PYCHA
Kiedyś próbowałam z białą czekoladą i klapa !
Użyłaś mleko granulowane czy nie ?
Kciuk zostawiony oczywiście ;-)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń