Do góry

Desery Przepis na:

Biscotti - włoskie ciasteczka herbaciane

Przepis dnia 2017-06-22
Biscotti - włoskie ciasteczka herbaciane

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1768

Dodano:

Odsłon: 2920

Biscotti to włoskie ciasteczka dwukrotnie pieczone, dzięki czemu są niezwykle kruche i chrupiące. Można do nich dodać migdały lub inne bakalie, a bez dodatków świetnie komponują się ze świeżo zaparzoną herbatą.

Składniki

  • 60g roztopionego masła
  • 60g cukru
  • 1 jajko
  • 110g mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 białko
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Do miski wlej roztopione i ostudzone masło, wsyp cukier, cukier waniliowy, wbij jajko i wszystko dokładnie połącz za pomocą trzepaczki. Następnie wsyp suche składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj w kształcie spłaszczonego walca. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz przez ok. 20 min w 180°C. Upieczone ciasto wyjmij i studź przez 10 min, po czym pokrój je na 2 cm kawałki. Rozłóż na blaszce i piecz jeszcze przez 10 min do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń