Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-06-2017
Biscotti to włoskie ciasteczka dwukrotnie pieczone, dzięki czemu są niezwykle kruche i chrupiące. Można do nich dodać migdały lub inne bakalie, a bez dodatków świetnie komponują się ze świeżo zaparzoną herbatą.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 53
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1184
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 183
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 53
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1184
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 183
Składniki
Do mąki dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj. Do miski wlej roztopione i ostudzone masło, wsyp cukier, cukier waniliowy, wbij jajko i wszystko dokładnie połącz za pomocą trzepaczki. Następnie wsyp suche składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj w kształcie spłaszczonego walca. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz przez ok. 20 min w 180°C. Upieczone ciasto wyjmij i studź przez 10 min, po czym pokrój je na 2 cm kawałki. Rozłóż na blaszce i piecz jeszcze przez 10 min do zrumienienia.