Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt wyszedł rewelacyjny. Lekki, delikatny, puszysty. Taki jak trzeba. Dlatego dziękuję lisia-kawiarenka, bo stamtąd przepis.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22732
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45304
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22732
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4832
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45304
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Białka jaj oddzielam od żółtek. Umieszczam w misie miksera, dosypuję szczyptę soli. Ubijam na sztywną pianę. W międzyczasie przesiewam mąki. Jak piana się ubije dodaję cukier – łyżka po łyżce. Cały czas miksuję na najwyższych obrotach miksera. Dodaję po kolei żółtka. Po każdym czekam, aż zmiesza się z masą. Kiedy wszystko ładnie się połączy, zmniejszam obroty do minimum. Dodaję mąki i mieszam do połączenia składników. Przelewam masę do tortownicy. Piekę około 40 minut /grzanie góra-dół/. Po upieczeniu /sprawdzam patyczkiem/, wyjmuję biszkopt i upuszczam go na ziemię z wysokości około pół metra. Studzę. Zdejmuję pierścień tortownicy. Dzielę na trzy blaty.