Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 997
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 63
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 997
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 63
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.