Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt do tortu.

Biszkopt do tortu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1562 Ocena: 21502

Dodano:

Odsłon: 1155

Biszkopt wykonany z trzech składników bez użycia proszku do pieczenia.

Składniki

  • (na tortownicę o średnicy 26 cm)
  • jajka kurze 10 szt.
  • cukier 20 dag
  • mąka pszenna tortowa 30 dag
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt do tortu.

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Udanego wypieku !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń