Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt jabłkowo-orzechowy.

Biszkopt jabłkowo-orzechowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 14533

Dodano:

Odsłon: 2567

Delikatny biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym,nasączony aromatycznym rumem.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • uprażone jabłka 1,5 litra
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 10 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • pr.do pieczenia 2 łyżeczki
  • 250g zmielonych orzechów włoskich
  • masło 200g
  • 2 -3 łyżki cukier puder
  • mleko szklanka
  • rum 70ml
  • herbatniki kilkanaście szt
  • czekolada gorzka 2 szt
  • śmietanka 30% 220ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Upiec dwa biszkopty z 5 jaj każdy.
    Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno,dodać stopniowo cukier,ubijać.Na końcu dać 5 żółtek zmiksować,oraz mąkę 5 łyżek i już tylko wymieszać delikatnie.
    Dać na blaszkę 25/36cm wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.

    Jabłka uprażyć,dodać cukier do smaku oraz do gorących galaretki,mieszać do rozpuszczenia.Przestudzone jabłka wylać na biszkoptowy blat.

    Zostawić do stężenia i przykryć drugim blatem biszkoptowym.


    KREM ORZECHOWY

    Zmielone orzechy zagotować z mlekiem ciągle mieszając by się nie przypaliły.
    Osobno utrzeć masło na puch z cukrem pudrem 2-3 łyżki.
    Stopniowo dodawać przetudzone orzechy i dalej ucierać.

    Na końcu stopniowo wlewać rum i miksować.


    Gotowy krem wyłożyć na drugi biszkopt.
    Przykryć herbatnikami i zrobić polewę czekoladową.


    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki.

    Rozprowadzić polewę na herbatnikach.Dać w chłodne miejsce najlepiej na noc by ciasto dobrze stężało.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń