Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt , który zawsze się udaje

Biszkopt , który zawsze się udaje

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 205

Dodano:

Odsłon: 441

Doskonały na torty , ciasta z galaretką i każde inne wymagające biszkoptu wypieki .

Składniki

  • * 6 jajek * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * Pół szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku
  • * 1 .5 szklanki cukru * Łyżka octu * Szczypta soli
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt , który zawsze się udaje

Przygotowanie

  1. Jak zrobić :

    Ubić pianę z białek ze szczyptą soli , stopniowo dodawać cukier .

    Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia . Tak wymieszane dodać do ubitych białek .
    Następnie dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną . Wymieszać .

    Masę przelewamy do dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .
    Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i tak pieczemy jeszcze 10-15 minut . W czasie pieczenia starajmy się nie otwierać piekarnika .
    Przed wyjęciem sprawdzamy środek biszkoptu długim drewnianym patyczkiem . Jeżeli jest dobre , wyjmujemy i upuszczamy blaszkę z biszkoptem z wysokości mniej więcej kolan na ziemię . Dzięki temu biszkopt nie opada .
    * Ja piekę na termoobiegu .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń