Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli masz ochotę na nietuzinkowy deser, to ten biszkopt miodowy z kremem autorstwa Ewy Wachowicz będzie strzałem w dziesiątkę. Idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia. Przepis pochodzi z 549. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2066
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17934
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1957
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2066
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17934
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1957
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka posłodzić cukrem i miodem. Utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Połączyć z pianą. Przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia, boki natłuszczone masłem). Piec przez 25-30 minut w temp. 170 st. C.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Spód posmarować powidłami.
Zimną śmietanę przełożyć do miski. Ubić. Posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Zmiksować.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na placek z powidłami. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę śmietany. Śmietaną posmarować też boki.
Na wierzch zetrzeć czekoladę. Udekorować owocami, miętą i bratkami.