Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli masz ochotę na nietuzinkowy deser, to ten biszkopt miodowy z kremem autorstwa Ewy Wachowicz będzie strzałem w dziesiątkę. Idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia. Przepis pochodzi z 549. odcinka programu "Ewa gotuje".
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 396
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2304
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1986
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 396
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2304
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1986
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka posłodzić cukrem i miodem. Utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Połączyć z pianą. Przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyścielony papierem do pieczenia, boki natłuszczone masłem). Piec przez 25-30 minut w temp. 170 st. C.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Spód posmarować powidłami.
Zimną śmietanę przełożyć do miski. Ubić. Posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Zmiksować.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na placek z powidłami. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę śmietany. Śmietaną posmarować też boki.
Na wierzch zetrzeć czekoladę. Udekorować owocami, miętą i bratkami.