Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 2277
Dodano: 06.11.2015
Odsłon: 11141
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić.bez.papieru.czy.smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,i dopiero wówczas przekroić na dwa blaty.
Puree.z.dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć.do.blendera.i.zmiksować.na.gładką.masę..Odstawić.do.przestygnięcia. Krem z dyni
Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej
W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu. Ciasto wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

karolka84 07 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Ile dyni potrzeba do zrobienia tego ciasta? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz