Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt piernikowy z kremem dyniowym
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić.bez.papieru.czy.smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,i dopiero wówczas przekroić na dwa blaty.
Puree.z.dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć.do.blendera.i.zmiksować.na.gładką.masę..Odstawić.do.przestygnięcia. Krem z dyni
Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej
W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu. Ciasto wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Aromatyczne jak każdy piernik. Ja robię je z pomocą 3-letniego synka i mamy p...
Odsłon: 2147483647
Krajanka jest mięciutka. Wyraźnie wyczuwa się smak przyprawy korzennej i cytr...
Odsłon: 2071
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 6865
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 912
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1233
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 104
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 74
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 6865
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 912
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1233
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 104
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 74
Składniki
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić.bez.papieru.czy.smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,i dopiero wówczas przekroić na dwa blaty.
Puree.z.dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć.do.blendera.i.zmiksować.na.gładką.masę..Odstawić.do.przestygnięcia. Krem z dyni Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. *masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej
W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami. Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu. Ciasto wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Wariacje : szarlotka z borówkami i bezą
Desery
Ciasto Biedaczek
Desery
Malinowy Chruśniak
Desery
Ciasto Różowa Księżniczka
Wariacje : szarlotka z borówkami i bezą
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 7
Ciasto Biedaczek
Na pierwszy rzut oka ten wypiek prezentuje się bardzo skromnie i niepozornie....
Odsłon: 40890