Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny piernikowy biszkopt.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Składniki
Białka ubijam na pianę dodając powoli cukier. Do piany dodaję po jednym żółtku miksując na małych obrotach. Na koniec dodaję wymieszane, suche składniki i mieszam delikatnie szpatułką.
Piekłem około 30 minut w 170 stopniach. Ciasto sprawdziłem patyczkiem.
Krem Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36%, można też użyć 30% ale z większą zawartością tłuszczu jest po prostu łatwiej. Zazwyczaj dodaję tylko 1 cukier wanilinowy.
Do ubitej śmietany dodaję mascarpone i ubijam dalej, aż krem będzie wystarczająco gęsty.
Biszkopt kroję na 3 części, jedną smaruję kremem i przykrywam drugą. Następnie smaruję dżemem (użyłem porzeczkowego) i przykrywam ostatnim płatem na który daję galaretkę z owocami. Galaretka musi być zastygająca, inaczej wsiąknie w ciasto. Świetnie sprawdzają się mrożone owoce które przyspieszają zastyganie galaretki.
Użyłem foremki 25x25cm. Przemycamy zdrowie: Do kremu dodaję odrobinę płatków owsianych. Nie używam żadnych fixów!