Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny piernikowy biszkopt.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 208
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 57
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 17
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 15
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 208
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 57
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 17
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 15
Składniki
Białka ubijam na pianę dodając powoli cukier. Do piany dodaję po jednym żółtku miksując na małych obrotach. Na koniec dodaję wymieszane, suche składniki i mieszam delikatnie szpatułką.
Piekłem około 30 minut w 170 stopniach. Ciasto sprawdziłem patyczkiem.
Krem Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36%, można też użyć 30% ale z większą zawartością tłuszczu jest po prostu łatwiej. Zazwyczaj dodaję tylko 1 cukier wanilinowy.
Do ubitej śmietany dodaję mascarpone i ubijam dalej, aż krem będzie wystarczająco gęsty.
Biszkopt kroję na 3 części, jedną smaruję kremem i przykrywam drugą. Następnie smaruję dżemem (użyłem porzeczkowego) i przykrywam ostatnim płatem na który daję galaretkę z owocami. Galaretka musi być zastygająca, inaczej wsiąknie w ciasto. Świetnie sprawdzają się mrożone owoce które przyspieszają zastyganie galaretki.
Użyłem foremki 25x25cm. Przemycamy zdrowie: Do kremu dodaję odrobinę płatków owsianych. Nie używam żadnych fixów!