Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt stracciatella

Biszkopt stracciatella

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 5051

Dodano:

Odsłon: 411

Polecam ten łatwy w wykonaniu biszkopt. Daje on ciekawy efekt wizualny i smakowy.

Składniki

  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 2/3 szkl. mąki tortowej (1 szkl.=250 mi)
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej przegotowanej wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt stracciatella

Przygotowanie

  1. Dno foremkę do biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremki nie smarować tłuszczem. Wymiary foremki 24x24 cm. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Dodać dwie łyżki wody. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać je przy pomocy łopatki. Na koniec dodać 2/3 startej na tarce o dużych oczkach czekolady. Znów delikatnie wmieszać do masy, a potem przelać ją do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż całkowicie wystygnie.
    Całą czekoladę i 1/3 pozostałej połamać. Rozpuścić w garnuszku z mlekiem. Posmarować wierzch i boku biszkoptu. Przed włożeniem do lodówki (aby polewa zastygła) najlepiej biszkopt od razu pokroić, gdyż później czekolada się kruszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń