Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt tradycyjny

Biszkopt tradycyjny

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 36535

Pamiętam z dzieciństwa chwilę w której moja Babcia lub Mama piekły biszkopt. Chwila grozy . Nie można było nic głośniej powiedzieć, otworzyć drzwi, zrobić przeciągu bo biszkopt "opadnie". Masakra. No ale dzięki tym kobietom odziedziczyłam w spadku przepis na biszkopt idealny. Wypracowanie go kosztowało wiele stresu ale nigdy nie zawodzi.

Składniki

  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt tradycyjny

Przygotowanie

  1. I tak mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek, następnie białka ubijam na sztywno z cukrem. Gdy piana będzie już sztywna dodaje po jednym żółtku ( cały czas mieszAjąc), na koniec dodaje mąkę połączoną z proszkiem . Piekę w 180 stopniach ok 40 min.
    I uwaga teraz najważniejsze ( i tu serce mojej Mamy i Babci by pękło ) po upieczeniu biszkopt rzucamy o blat :):). Tak, tak rzucamy i po bólu . Nie opadnie, możemy otworzyć okna, dzieci mogą krzyczeć :):)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dobew 31 października 2017 Dziwi mnie zawsze kiedy czytam o biszkopcie z proszkiem do pieczenia. Tradycyjny biszkopt NIE zawiera proszku !!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 06 lutego 2017 Tyle czytam o tym rzucaniu i zastanawiam się po co? Jestem w wieku (tak myślę) Twojej mamy i wytłumacz mi co to daje? Pytałam o to szefa cukierników jednego z hoteli - to popatrzył na mnie jak na wariatkę. Dobrze "ubity" biszkopt NIGDY nie opadnie. Moja Mama piekła biszkopty przez 65 lat, (dziś tego już nie robi - wiek)ja mając 10 lat zaczynałam jej pomagać więc tak lekko licząc robię to od 50 lat i nigdy ani mnie ani mojej Mamie BISZKOPT NIE OPADŁ. Myślę, że to jest tak jak z faworkami - kiedyś ZAWSZE zbijało się ciasto, (było i jest trochę męczące)dziś to znów wraca "do mody" - bo ciasto jest kruche i cieniutkie, a "chrust" ma cudowne bąble powietrza. Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń