Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt waniliowy na tort.

Biszkopt waniliowy na tort.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1612 Ocena: 23078

Dodano:

Odsłon: 785

Biszkopt o smaku waniliowym na tort. Do wykonania biszkoptu użyto tylko czterech składników, bez proszku do pieczenia.

Składniki

  • (na tortownicę o średnicy 26 cm):
  • jajka kurze 10 szt.
  • Cukier 20 dag
  • mąka tortowa 30 dag
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt waniliowy na tort.

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksujemy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 maja Piękny jak z obrazka:) Puszysty,równy,
bez wybrzuszeń i dołków - super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń