Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z bitą śmietaną i nutką cynamonu:

Biszkopt z bitą śmietaną i nutką cynamonu:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2728

Dodano:

Odsłon: 2205

Bita śmietana w tym cieście świetnie komponuje się z odrobiną cynamonu. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1łyżka ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 330 ml śmietany 18%
  • 1 galaretka "przeźroczysta" lub cytrynowa
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jajka umieścić w misie miksera i ubić z cukrem na puszystą masę.
    Stopniowo dodawać zmieszane i przesiane obie mąki z proszkiem i kakao.Na końcu wlewać po łyżce gorącą wodę.
    Przelać do tortownicy o średnicy 28 cm i piec 30 minut w tem. 175 stopni.
    Po przestygnięciu biszkopt przeciąć na dwa blaty i nasączyć.



  2. Galaretkę i żelatynę zalać w miseczce szklanką wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić by przestygła.
    Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubić z cukrem. Kiedy zgęstnieje, dodawać po łyżce śmietanę 18% i wolno wlewać przestygniętą galaretkę.
    Połową bitej śmietany przełożyć biszkopty a resztę rozsmarować na wierzchu. Wstawić do lodówki na 1-2 godzin
    Kakao zmieszać z cynamonem i przesiać na górę ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń