Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dziś na proste ciasto na niedzielę z przepisu naszego dziadka Jurka - biszkopt z galaretką i owocami, serdecznie polecam :-)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną tortillę z mięsem mielony, a do t...
Odsłon: 116
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 95
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2172
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 487
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 491
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną tortillę z mięsem mielony, a do t...
Odsłon: 116
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 95
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2172
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 487
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 491
Składniki
1. Jajka wbijamy do misy miksera, mogą być prosto z lodówki. Do cukru dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia, mieszamy i wymieszane cukry wsypujemy do jajek i ze szczyptą soli ubijamy na jasną masę. 2. Następnie do masy stopniowo wsypujemy 200 g mąki pszennej tortowej i mieszamy. 3. Dno blachy (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. 4. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut. Może być grzanie góra-dół albo termoobieg, zależy od piekarnika. Czasem piekarnik ma taki termoobieg, że wysusza ciasto na wiór, wtedy lepsze jest grzanie góra-dół, a czasem bywa tak, że piekarnik przy grzaniu góra-dół nie dogrzewa prawidłowo piekarnika, wtedy lepiej użyć termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka. 5. Upieczony biszkopt pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Gdy wystygnie, wtedy ściągamy papier. Biszkopt jest delikatny i leciutki jak pianka. Ponownie umieszczam go foremce, ale spodem do góry, by miał równą powierzchnię. 6. Teraz czas na galaretkę. Na litr gorącej wody potrzebujemy 3 galaretki owocowe, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, wtedy umieszczamy garnek z galaretką w lodówce i pilnujemy, by nie przegapić momentu tężenia galaretki. 7. Krem - 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% + półtorej łyżki cukru pudru i ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie po łyżce dodajemy 250 g serka mascarpone i dalej ubijamy aż bita śmietana wchłonie cały serek i krem gotowy. 8. Następnie biszkopt smarujemy kremem i musimy dokładnie "obkleić" wszystkie krawędzie, żeby nam nie wyciekła galaretka. Do takiego ciasta najlepsza jest blacha typu brytfanka, gdy rant jest odpinany, wtedy ryzyko, że wycieknie galaretka jest bardzo duże. 9. Następnie układamy owoce. W tym czasie galaretka powinna już przebywać w lodówce i tężeć. 10. Gdy galaretka zaczyna wyraźnie tężeć, wtedy wylewamy ją na ciasto. Jeżeli chcemy, by galaretka miała równą i gładką powierzchnię, wtedy wylewamy ją na ciasto, gdy jest rzadsza, ale jest ryzyko, że wycieknie, albo wylewamy galaretkę już mocno gęstniejącą, wtedy jej powierzchnia nie będzie zbyt równa, ale też galaretka nie powinna nam uciec. I ciasto chowamy do lodówki na całą noc. Smacznego :-)