Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z jabłkami

Przepis dnia 2021-04-27
Biszkopt z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 4451

Dodano:

Odsłon: 28800

Super łatwy i szybki przepis na biszkopt z jabłkami.

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 200g cukru białego
  • 15g proszku do pieczenia
  • 800g jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder i cynamon do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z jabłkami

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.

  2. Żółtka oddzielić od białek.
    Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywną pianę.

  3. Do utartego z cukrem i żółtkami masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
    Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać kawałki jabłek - piec około 1 godzinę w 180 stopniach lub do 'suchego patyczka'.
    Upieczony biszkopt z jabłkami wystudzić, posypać z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 27 kwietnia Bardzo apetyczne ciacho i śliczna fotka!
Tylko coś mi się wydaje, że to niezupełnie jest biszkopt, bo o ile dobrze wiem, biszkopty są bez tłuszczu. Chyba "placek z jabłkami" lub "ciasto z jabłkami" byłoby dokładniejszą nazwą. Ale nie czepiam się, tylko tak sobie głośno myślę ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 kwietnia Nie wiem, czy to mówiłem, ale ciacha od dawna ograniczam do minimum ... może być wytrawne ;)
Ale jednak sentyment pozostał jak widzę "coś" takiego, to trochę mnie ssie, wiesz gdzie ;)
Tak, czy inaczej ... PYCHOTKA :)
Odpowiedzi: 8 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń