Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z jabłkami i galaretką

Biszkopt z jabłkami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1125

Dodano:

Odsłon: 444

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i galaretką jest lekkie, nie bardzo słodkie i proste w przygotowaniu. Wyjątkowo smakuje mocno schłodzone w upalne dni.

Składniki

  • jajka 6 szt
  • cukier 2/3 szkl
  • mąka tortowa 1 szkl
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • jabłka 1 kg
  • galaretka cytrynowa 2 opakowania
  • woda 2,5 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt z jabłkami i galaretką

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do 2.5 szklanki wrzącej wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek)


  2. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.

  3. Ciasto
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.


  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.


  5. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( taką dużą z piekarnika).

  6. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone ostudzić, przekroić na pół.

  7. Na 1 biszkopt wyłożyć 2/3 tężejącej galaretki.


  8. Przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę z jabłkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń