Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i galaretką jest lekkie, nie bardzo słodkie i proste w przygotowaniu. Wyjątkowo smakuje mocno schłodzone w upalne dni.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33525
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 124
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 245
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33525
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 124
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 245
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do 2.5 szklanki wrzącej wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek)
Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.
Ciasto Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach.
Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( taką dużą z piekarnika).
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone ostudzić, przekroić na pół.
Na 1 biszkopt wyłożyć 2/3 tężejącej galaretki.
Przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę z jabłkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia galaretki.