Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami

Przepis dnia 2013-06-25
Biszkopt z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 5257

Dodano:

Odsłon: 37652

Pyszne truskawkowe szaleństwo w trochę innym wykonaniu, otulone delikatnym biszkoptem... Pomysł podpatrzony na jednej ze stron kulinarnych, jednak z moimi małymi zmianami

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3-4 jajka w zależności od wielkości
  • 0.5 szkl. mąki tortowej ( ja używam z Lubelli )
  • 0.5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dotatkowo:
  • około 0.5 kg. truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Forma keksówka lub inna podłużna - ja użyłam do babki ze względu na chęć uzyskania falowanych boków (o wymiarach 30/15)
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt :

    Jajka ubić z szklanką cukru, następnie drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z 0,5szkl mąki tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia

    Mąkę i proszek przesiewam i mieszam razem - (do jajek dodaję stopniowo) piekę 20-25min. w temp.ok 160"
    Piekąc w takiej formie należy sprawdzić pod koniec pieczenia czy ciasto jest dobrze przepieczone!!

    Tym razem ze względu na brzegi formy smarowałam tylko tłuszczem i dokładnie obsypałam bułką tartą.

    Wyjąć z formy. Pozostawić do wystudzenia a następnie szerszą stronę ciasta przeciąć wzdłuż i wydrążyć środek tak aby powstało "korytko"
    Ciasto wsadzić do blaszki w której było pieczone.

    Galaretki rozpuścić w około 600ml. przegotowanej wody i pozostawić do stężenia, gdy zacznie tężeć dodać pokrojone w dowolne kawałki truskawki.
    Stężałą galaretkę wylać do utworzonego korytka. Należy uważać aby nie była za rzadka bo wsiąknie w ciasto!

  2. Przykryć wcześniej odciętym płatem biszkoptowym lub ułożyć podłużne biszkopty.

    Rada jaką mogę udzielić to lepiej użyć odciętego płatu biszkoptowego niż biszkoptów!!

    Odstawić do lodówki na kilka godzin!!



  3. Po długim oczekiwaniu można już w końcu wyłożyć nasze ciasto na np. tacę ( ja położyłam na blaszkę tacę i równocześnie trzymając jedno i drugie szybkim ruchem obróciłam)

    Dekorować wg. siebie.

    Ciasto nie jest trudne do zrobienia, może trochę bardzo rozpisane ale chciałam napisać jak najdokładniej...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń