Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Biszkoptowy spód stanowi bazę dla delikatnej bitej śmietany, owoców oraz jadalnych kwiatów.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 461
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 979
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 174
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2707
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 461
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 979
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 174
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2707
Składniki
Przygotowanie spodu do tarty: Do miski wbijamy jajka. Dodajemy sól i cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Wlewamy śmietankę i rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Następnie przy pomocy przesiewacza wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy na najwolniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania wlewamy sok pomarańczowy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i równo rozprowadzamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C na złoty kolor (około 20 minut). Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Odwracam do góry dnem i studzimy na kratce kuchennej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy gwiazdki z bitej śmietany. Wierzch posypujemy owocami, listkami mięty oraz jadalnymi kwiatami.