Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Co prawda ciasto najczęściej zwane jest smerfetką ale co jak co Błękitna laguna do niego bardziej pasuje. Tak więc zapraszamy nad prześliczne tropikalne morze.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 812
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 351
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 812
Składniki
Oddzielamy białko od żółtek. Ubijamy gęstą pianę z białek dodając pod koniec odrobinę cukru. Pamiętajmy wyjąć jajka z lodówki na godzinę przed przyrządzaniem ciasta. Powinny mieć temperaturę pokojową. Do ubitej piany dodajemy roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy całość. Do uzyskanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość skrupulatnie łączymy ze sobą bez użycia mechanicznych mikserów. Struktura ciasta musi być delikatna by biszkopt wyrósł jak należy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przyszłe biszkoptowe ciasto. W temperaturze 180 stopni ciasto powinno się piec około 30 minut. Sprawdzamy je patyczkiem. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
W między czasie nastawiamy czajnik bo potrzebujemy sporo wrzątku. W pół litrze wrzątku rozpuszczamy jedna z galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Około 500ml śmietanki ubijamy na sztywno. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku. Do wystudzonej i tężejącej galaretki ciągle mieszając dodajemy ubitą śmietanę. Stworzy nam się masa a'la ptasie mleczko, którą wypełniamy pokrojoną w kostkę pierwszą z galaretek. Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieskie ptasie mleczko. Druga część biszkoptu trafia na górę.
Dokładnie umyte borówki osuszamy na papierowym ręczniku. 250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. W razie kłopotów można użyć wynalazku Dr.Oetkera - ŚmietanFix. Nie raz nie dwa uratował ów specyfik nie jedno ciasto z bitą śmietaną. Niestety dzisiejsza jakość śmietan pozostawia wiele do życzenia. Szczególnie ludziom starszej daty przyzwyczajonym do solidnej kremowej łatwo ubijającej się śmietany dzisiejsze odtłuszczane namiętnie i rozwadniane specyfiki sprawiają sporo kłopotu. ŚmietanFix może pomóc jeśli ktoś nie jest fanatycznym przeciwnikiem modyfikowanych chemicznie ułatwiaczy. Ubitą śmietanę układamy na wierzchu ciasta, posypujemy sporą ilością borówek i zalewamy kolejnym dwiema tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki by nabrało orzeźwiających właściwości. ...inne ciasta dostępne w linku pod wpisem.