Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puk puk to ja wiecie co chyba was zaskoczę. Dzieci zachciały bloku mówię im hm " Jak ja wam zrobię blok jak nie mam mleka w proszku ", ale tak posiedziałam podumałam i wymyśliłam blok bez mleka w proszku. Myślę że to będzie hit internetu, zgodzicie się ze mną ? Jeśli tak zapraszam do komentowania.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13563
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4262
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43185
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 515
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 469
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13563
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4262
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43185
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 515
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 469
Składniki
Do garnka włożyć całą margarynę, cukier, kakao, wodę, kawę inkę, aromat dowolny. Całość rozpuścić ( nie gotować ). Rodzynki zalać gotującą wodą aby zmiękły. Do rozpuszczonej masy wsypać odsączone z wody rodzynki i daktyle pokrojone w mniejsze kawałki, całość wymieszać i przelać do większej miski.
Jak już mamy masę przelaną do miski, wsypać do niej pokruszone herbatniki ( pokruszyć dowolnie nie muszą być pokruszone na miazgę, dobrze gdy są kawałki ciastek ). Całość wymieszać łyżką a następnie za pomocą rąk aby ciastka połączyły się z masą.
Gotową masę przełożyć do blaszki 31 * 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć rękoma i wyrównać powierzchnię. Można w blok powciskać np. orzechy włoskie lub kto na co ma ochotę. Tak przygotowany blok włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny aby stężał, lub zrobić go wieczorem i zajadać rano. Czas który podałam to czas wykonania bloku bez czasu włożenia do lodówki.
Gdy blok odstał swój czas w lodówce wyjąć go z papieru, jest tak dobrze stężały że pięknie się kroi. Nie jest ani za twardy ani za miękki. Blok idealnie nadaje się dla łasuchów którzy kochają słodkie deserki.
Czasami zadziwiam nawet sama siebie że umiem coś wykombinować aby moje dzieci były szczęśliwe z tego co uwielbiają. Polecam serdecznie dla niespodziewanych gości jak również dla rodzin z dziećmi no i oczywiście do kawki z przyjaciółmi. Nawet można wykonać go na zabawę szkolną dla dzieci.