Do góry

Desery Przepis na:

Blok czekoladowy.

Blok czekoladowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 5071

Dodano:

Odsłon: 708

Dzieci zachciały mama zrobiła. Czasy dzieciństwa i PRL -u. Znając życie każdy to lubi i dodaje różne dodatki, my jednak lubimy tradycyjny bez niczego. Chociaż robiłam już różne wersje taka smakuje nam najbardziej. Polecam również biały bez kakao i wtedy mniej cukru bo jest bardzo słodki.

Składniki

  • 40 sztuk herbatników,
  • 3/4 szklanki wody gorącej,
  • 180 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 500 g mleko w proszku (łaciate),
  • 7 - 8 czubatych łyżeczek kakao.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Blok czekoladowy.

Przygotowanie

  1. Do garnka dodać masło, cukier, kakao oraz wodę. Całość zagotować i przestudzić aby było lekko ciepłe ( nie gorące ).

  2. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku oraz pokruszone herbatniki.

  3. Wszystko dokładnie wymieszać energicznym ruchem do połączenia się składników. Gotową masę przełożyć do dowolnej formy ( u mnie naczynie żaroodporne ), wyłożone papierem do pieczenia.

  4. Wstawić tak przygotowane i nakryte folią aluminiową do lodówki.

  5. Wspaniała słodkość dla dzieci i nie tylko. powiem że z masłem jest o wiele smaczniejsze niż z margaryną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń