Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 510
Dodano: 12.10.2010
Odsłon: 49687
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
2 opakowania wiórków wsypujemy do zimnego mleka dodajemy żółtka, mąki i cukry. Wszystko dobrze mieszamy i zagotowujemy cały czas mieszając. Od zagotowania gotujemy jeszcze 2 min. i odstawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy masło i dodajemy po trochu budyń. Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy.
Na blachę układamy krakersy na to budyń, znowu krakersy, budyń i kkrakesy (3 warstwy) Każdą warstwę masy, za wyjątkiem ostatniej sypiemy płatkami migdałów, a wierzch wiórkami. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

asia31 10 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
przepis beznadziejny co mnie podkusiło żeby go zrobić to nie wiem , ale już w trakcie musiałam go modyfikować żeby nie wyrzucić wszystkiego do śmieci gdyż był bardzo lejący i co najwyżej mogłabym go pić a nie kroić, ale mogłam się domyślić skoro miałam dodać żelatynę ze z przepisem jest co nie tak a i to było jej za mało i nie wiele dała. Pierwszy i ostatni raz go zrobiłam mam inne przepisy rafaello które zawsze wychodzę super i nie potrzebnie chciałam spróbować czegoś nowego NIE POLECAM!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mariola1975 18 października 2013Zgłoś do usunięcia
Takie ciacho od dawna za mną chodzi,kupiłam już wszystkie składniki w lidlu więc jutro robię to ciacho.2 Kto głosował? | Odpowiedz

illonaw26 14 października 2010Zgłoś do usunięcia
W podpunkcie 1-ym napisałam jak zrobić budyń, z tych składników musisz ugotować budyń - nie używaj budyniu z torebki:) Najpierw utrzyj masło, potem w trakcie ucierania masła dodawaj po trochu budyń. Jak już utrzesz budyń z masłem dodaj żelatynę. Co do krakersów wydaje mi się, że solone krakersy nadają ciastu leszy smak, jest bardziej wyrazisty - jak ciasto jest gotowe wcale nie czuć tych słonych krakersów. Nigdy nie próbowałam z herbatnikami, ale wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie. Ja użyłam mniejszej blachy, wtedy ciasto jest wyższe. Zyczę powodzenia! :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

orchidea2101 14 października 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo fajny przepis, ale nie napisałaś, jak trzeba dodać ten budyń? Jestem początkującą kuchareczką i nie wiem, czy mam budyń ugotować, czy chodzi o wsypanie samego proszku. Na jakiej blaszce najlepiej robić to ciacho i dlaczego potrzebne są słone krakersy, a nie np. słodkie herbatniki. Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam3 Kto głosował? | Odpowiedz

illonaw26 14 października 2010Zgłoś do usunięcia
Ja wsypałam 3 paczki po 100g- zostawilam troche do posypania na wierzch. W sumie ma być 300g wiórek. Tak, wypać 3 paczki, ale zostaw troche do posypania.3 Kto głosował? | Odpowiedz

ola100 14 października 2010Zgłoś do usunięcia
Prosze podaj wage wiorek sa 20dek lub 10 dekg ile mam wsypac 3 paczki jak podajesz ?0 Kto głosował? | Odpowiedz