Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowe ciasto z kruszonką

Borówkowe ciasto z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2113

Dodano:

Odsłon: 398

Pyszne i proste ciasto z borówkami :).Bardzo szybko się robi-wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać no prawie bo na poczatku robimy pyszny kogel-mogel.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g borówek amerykańskich
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia borówek
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 50g mąki pszennej
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Borówkowe ciasto z kruszonką

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel.Cały czas miksując wlewamy olej.Miksujemy przez chwilę i odstawiamy mikser.Do masy wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sitko i proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.Mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
    W osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę.Wrzucamy wszystkie składniki do miski tj.mąkę,cukier i masło i mieszamy ręką aż powstaną grudki.Wstawiamy na chwilę do lodówki.
    Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy tam ciasto.Borówki myjemy,obsuszamy żeby nie były mokre i obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
    Ciasto posypujemy borówkami i na wierzch układamy kruszonkę.
    Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy ciasto przez 40-45 min.do suchego patyczka.
    Mozna również po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń