Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowy-kokosowiec ( bez pieczenia )

Borówkowy-kokosowiec ( bez pieczenia )

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 3743

Idealne ciasto na lato. Dość proste i doję słowo, każdemu wyjdzie. Nie trzeba piec, więc brak poparzeń i zmartwień czy surowe a może spalone. Ciasto robiłem dla mojej żony na rocznicę ślubu. Żona zachwycona, rodzina też. Panowie i Panie do dzieła :)

Składniki

  • ok. 400 g herbatników
  • MASA BORÓWKOWA: borówki 500 g
  • 2 galaretki borówkowe ( po 72 g )
  • woda 500 ml
  • MASA KOKOSOWA: wiórki kokosowe 100 g
  • mleko 500 ml
  • masło lub margaryna 100 g
  • mąka pszenna ( 32 g ) 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana ( 35 g ) 2 łyżki
  • cukier 145 g
  • MASA ŚMIETANKOWA: śmietana 30 % 500 ml
  • 2 galaretki cytrynowe ( po 77 g )
  • woda 500 ml
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Borówkowy-kokosowiec ( bez pieczenia )

Przygotowanie

  1. Blachę 32 X 21 cm lekko wysmarowałem tłuszczem i wyłożyłem przezroczystą folią.
    Szybko zrobiłem pierwszą warstwę ciasta, czyli rozłożyłem herbatniki.

  2. Masa kokosowa.
    Zagotowałem szklankę mleka z wiórkami i cukrem.
    Drugą szklankę mleka wymieszałem z obiema mąkami i wlałem do gotującego się mleka.
    Mieszałem i ugotowałem gęsty budyń.
    Ostudziłem.
    Masło utarłem na puch i po łyżce dodawałem krem kokosowy.
    Masę przełożyłem na herbatniki, wyrównałem.
    Przykryłem warstwą herbatników i wstawiłem do lodówki.

    Masa borówkowa.
    Galaretki borówkowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem.
    Borówki zmiksowałem na mus i wymieszałem z jeszcze lekko płynną galaretką.
    Masę wyłożyłem, wylałem na herbatniki.
    Przykryłem warstwą herbatników.
    Do lodówki.

  3. Masa śmietankowa.
    Galaretki cytrynowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem.
    Schłodzoną śmietanę ubiłem i stopniowo dolewałem półpłynną galaretkę.
    Masę równomiernie rozłożyłem na herbatnikach.
    Do lodówki.

  4. Prosta sprawa a tak cieszy.

    Żona udekorowała borówkami i listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń