Do góry

Desery Przepis na:

Borówkowy torcik

Borówkowy torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 1505

Czy też tak czasami macie, że późnym wieczorem dzwonią goście i zapowiadają się z wizytą na następny dzień ? Otóż i mnie się zdarza. Dzwoni więc mój kuzyn i pyta czy może odwiedzić nas z żoną. No przecież nie można odmówić. A jako, że już była późna pora, sklepy zamknięte patrzę do lodówki na jakie ciacho są składniki. No i padło na takie cudo. Ten torcik przygotowałam w tempie ekspresowym. Gościom ciacho smakowało a wizyta Wojtka i Bernasi u nas bardzo udana. Szkoda tylko, że taka krótka. Ale cóż wszystko co dobre szybko się kończy.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 6 jajek ( M )
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 3/4 szk cukru
  • Masa :
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
  • 3 żółtka ( M )
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • Dodatkowo :
  • ok. 2 szk borówek amerykańskich
  • listki świeżej mięty
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Borówkowy torcik

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
    Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno.
    Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać.
    Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą.
    Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.

  2. Masa :
    3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń.
    Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić.
    Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.

  3. Przełożenie :
    Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
    Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek.
    Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy.
    Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
    Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń